Vaikeat valinnat

by Aila Juvonen on January 24, 2018

Elämä on todella kuin haarautuvien polkujen puutarha. Joudumme koko ajan valitsemaan asioita.
Tätä taitoa voi kehittää lapsen kanssa jo varhain. Ensin: haluatko punaiset vai siniset sukat/puseron, syötkö kaura- vai ohrapuuroa aamiaiseksi.
Valinnan jälkeen voidaan tutkia valinnan sopivuutta. Illalla kun pusero riisutaan: oliko hyvä valinta, tuliko kylmä tai kuuma… Tekemisen valinnat: lähdenkö kaverin synttäreille vai ei, vienkö lahjaksi jotain, minkä haluaisin itsellenikin vai sellaisen lahjan, josta en ole kateellinen. Siitä voi edetä miettimään, miltä kateus tuntuu, miksi sitä ei kannata vältellä vaan hyväksyä tunne ja oppia sietämään sitä.
Jos ihminen ei osaa valita, ei punnita vaihtoehtoja tai valintojen seurauksia, hän jättää kohtalonsa usein muiden tekemien valintojen huomaan. Valitessa tulee myös elämän luonne selväksi. Oppii arvioimaan asioita, tajuaa, että kukaan ei saa kaikkea, sen, että valinnat eivät ole välttämättä huonoja tai hyviä vaan erilaisia.
Kurssilla teemme muutamia asiaan liittyviä harjoituksia.
Yritän antaa ideoita, miten voi integroida harjoitukset elämään hauskoiksi perheen tavoiksi. Esimerkiksi matkoilla, juhlissa, illanvietossa, voi hetken vaikka verrytellä valitsemista.
Missä talossa haluaisit asua ja miksi? kun ajetaan pitkin maantietä mummolaan.
Mikä olisi kivoin tavara, jonka ottaisit mukaan? kun katsotaan elokuvaa ja päähenkilöt touhuavat talossa.
Kun tajuaa harjoitusten hyödyn ja tavoitteet, niitä on helppo itsekin treenata. Aikuiset huomaavat usein, että tarvitsevat näitä taitoja yhtä paljon kuin lapsetkin.

Previous post:

Next post: