VALLILAN KIRJASTOSSA ja näin se meni

by Aila Juvonen on November 14, 2016

Etukäteen jännitin aika lailla. Olimme edellisen kerran olleet Vallilan kirjaston tiloissa, kun vieraana oli Helena Numminen. Olimme silloin lasiseinäisessä Galleriassa (Viljo Kajava sali), josta on ovi kirjastosaliin. Silloin tilaisuus oli onnistunut muuten, mutta olimme kuin akvaariossa, johon ohikulkijat eivät tohtineet poiketa. Niinpä päädyimme kirjastonjohtaja Harri Sahavirran kanssa kokeilemaan Plaza-tilaa, joka on osa kirjaston aulaa ja aivan pääoven vieressä. Ratkaisu oli erinomainen. Istuimme Aila Juvosen kanssa korkeilla jakkaroilla ja puhuimme kumpikin mikrofoniin. Äänentoisto toimi ongelmitta.
Mikä parasta keskustelumme kuului koko saliin ja ehkä myös hyllyjen väliin. Useampi ihminen tuli kuuntelemaan ja osallistumaan. Osa kuunteli kauempana. Tarjosimme kahvia, teetä, limsaa, pullaa ja keksejä. Aila oli järjestänyt Vihreä kivi -kirjoja sekä 25:den eri kirjailijan jännityskertomuksesta koottua joulukalenteria myyntiin erikoisedulliseen hintaan.
Tätä siis jännitin etukäteen, mutta kaikki sujui erinomaisesti.
Aila on upea haastateltava. Tiukasti ottaen emme pysytelleet koko ajan epistolassa, vaan keskustelu laajeni matematiikkaan ja muihin elämän suuriin kysymyksiin. Yleisö osallistui ja nosti esiin mielenkiintoisia asioita.
Aila luki kolme runoaan (hänellä on tekeillä runokokoelma), nuortenromaani Keramiikkasoturit ja romaani Veteraani ja se kolmas lapsi. Niistäkin puhuttiin. Aila luki otteen tulevasta romaanista.
On hiukan latteata sanoa illan olleen onnistunut. Se oli jotakin suurempaa. Ihmisiä jäi vielä jälkeenpäin kekustelemaan, sillä oli kosketeltu isoja aiheita, jotka ovat kaikkia meitä lähellä: lasten osaa aikuisten maailmassa, perheiden suhteita, kuolemaa ja – matematiikkaa. Emme olleet synkissä aatoksissa. Meillä oli oikein rattoisaa. Kiitos Aila, John (joka otti kuvia ja hoiti virvokkeet), yleisö ja kirjaston henkilökunta!


AILA JUVONEN Uudenmaan Kirjoittajien Kirjakahvilassa.
Kirjailija kertoo kirjoistaan, niiden kirjoittamisesta, mistä hän saa ideansa ja miten kehittelee niitä.

Aila Juvonen on monipuolinen kirjailija ja toimija.
* Romaani Vihreä kivi (Kustantamo Reuna, 2015) on seikkailukirja kaiken ikäisille. Tarinassa lasten, nuorten ja aikuisten näkökulmat lomittuvat.

“Emili tulee koulusta kotiin ja huomaa, että koti on tyhjä. Sieltä puuttuvat äiti, televisio ja olohuoneen matto. Oluet ja viinipullot ovat poissa. Emilin huoneesta on kadonnut radio ja maastopyörä. Emili tietää kokemuksesta, että vaikeudet alkavat siitä, jos aikuiset saavat tietää, että hän on yksin kotona.”

* Kolmena vuonna on ilmestynyt Joulukalenteri (Kustantamo Reuna), jossa on 24 tai 25 kirjoittajan jännittävä, hyytävä tai tragikoominen tarina. Niissä yhtenä kirjoittajana on Aila Juvonen. Siis erilainen adventtikalenteri.

Kirjailijan tietokirjat ovat:
* Skidikantti – lapsen tie objektista subjektiksi (Lastensuojelun keskusliitto 1993)
* Kipeä katse (WSOY 1988)
* Aila Juvosen runoja on julkaistu Lapin kirjallisuusyhdistyksen Lumooja-lehdessä ja soktlantilaisessa kirjallisuuslehti Northwods:issä.
Tekeillä on runokokoelma, nuortenromaani Kermakakkusoturit ja romaani Veteraani ja se kolmas lapsi.
Kirjailijaa kiinnostaa sodan vaikutus rauhan aikana perheisiin ja lapsiin.

Vallilan kirjasto, Päijänteentie 5, 00550 Helsinki
Kahvia, teetä, limsaa. Vapaa pääsy. Tule kuulemaan ja keskustelemaan. Tervetuloa!
Aila Juvosta haastattelee Jorma Hyvönen.

Previous post:

Next post: